GOOGLE REKLAMLARI

Pages

14 Aralık 2012 Cuma

Sağlıklı bir yaşam için yürüyüş yapmak gerekiyor

GOOGLE REKLAMLARI

AKDENİZ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı İsmail Tufan, Türkiye'nin yaşlanma süreci içinde bulunan ve hızla yaşlanan bir toplum olduğunu söyledi. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü öğretim üyeleri, öğrencileri ve Antalyalıların katılımıyla 2'nci Sağlıklı ve Uzun Yaşam Yürüyüşü gerçekleştirildi. Üniversite yerleşkesindeki fakülte binasından başlayan ve kenti Konyaaltı'nda Lara'ya kat eden yaklaşık 24 kilometrelik güzergahta farklı yaşlardaki 130 kişilik ekibe Türkiye-Japonya Vakfı ile Club Otel Sera destek verdi.


4 saat süren yürüyüşün Cumhuriyet Meydanı durağında AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, 2'nci Sağlıklı ve Uzun Yaşam Yürüyüşü'nün her yaştan her toplum kesimine net bir mesaj vermeyi hedeflediğini söyledi. Prof. Dr. Tufan, yürüyüşün mesajlarını "Sağlık bir yaşam için aktif olmak, doğru beslenmek, uzun yaşamın her birey ve her canlı için mümkün olabileceğini, psikolojik üretkenliğin de bu vesileyle zihinsel randımanını artırabileceğini göstermek" olarak sıraladı.

Gerontolojinin, 108 yıldır disiplinler arası bir bilim dalı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Tufan, Türkiye'nin yaşlanma süreci içinde bulunan ve hızla yaşlanan bir toplum olduğunu söyledi. Hızlı yaşlanma sürecinin bir takım önlemlerin alınmasını gündeme getirdiğini belirten Tufan, "Bakıma muhtaçlık çok önemli bir problem. Sosyal Bakım Sigortası'nı bu noktada öneriyoruz. Mutlaka bakıma muhtaçlık durumunda bir devlet güvencesi, sosyal güvence olması lazım" diye konuştu.

Bununla birlikte kişinin aktif bakım hizmetlerini de alabiliyor olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tufan, bahsi geçen konuların anayasal güvenceye de alınması gerektiğini dile getirdi. Yaşlılıkla birlikte bir takım engellilik problemlerinin de ortaya çıktığına değinen Prof. Dr. Tufan, kentlerin buna göre yeniden tasarlanmasının önem arz ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Tufan, yerel yöneticilerin bakış açılarını bu noktaya doğru çevirmesini zamanını geldiğini dile getirdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger